JANUAR 2022

29.01.2022

Godt nytt år! Vi håper 2022 blir bedre enn 2020 og 2021 når det kommer til en normal barnehagehverdag. I skrivende stund er vi heldigvis tilbake på grønt nivå igjen, og det gjør oss veldig glade. Da er det endelig mulig å ha begge avdelingene sammen igjen, noe som alle barna er veldig glade for. Skal ikke legge skjul på at vi voksne også synes at det er veldig hyggelig. 

Vi har startet året med temaet "verdensrommet". Vi skulle ha om verdensrommet i 3 uker, og ettersom vi var på gult nivå før jul og vi ikke visste hvordan det kom til å bli etter jul planla vi det meste hver for oss. Sandkassa hadde sitt opplegg, mens Furutoppen hadde sitt. Samlingsrommene til begge avdelingene ble pyntet sånn at det ble stående i stil med temaet. 

Barna lærte seg fakta om de ulike planetene i solsystemet vårt, hva de var laget av, hvorfor de går rundt sola, hva tyngdekraften er, hvorfor man ikke får puste på andre planeter, og mye mer. Vi voksne ble også veldig overrasket over hvor mye barna egentlig kunne om verdensrommet fra før av. Vi har også snakket om hvordan man kan komme seg til månen og hvordan mennesker klarer å leve inni et romskip over veldig lang tid. 

Innenfor temaet verdensrommet ønsket vi også å få inn litt fysikk og kjemi. Det ble derfor gjort en del eksperimenter som barna fikk være med på. Vi fikk se hvordan Non Stop ga fra seg farge på en tallerken med kokende vann, og hvordan dette, sakte men sikkert, dannet et spennende mønster. Ved hjelp av eddik og vann klarte vi å lage en sprettball ut av et vanlig egg, og vi kunne se både strekmenn og druer danse. 

Hver avdeling har også laget hvert sitt romskip. Dette skulle komme godt med når vi skulle reise til månen den siste dagen vi hadde om verdensrommet. Den dagen skulle vi være klare og forberedt til å reise, og det var jo veldig spennende. Sandkassa laget et romskip sammen med de voksne, mens på Furutoppen var det Smurfeklubben (skolestarterne) som sto for det meste av jobben, med litt hjelp fra en voksen. Furutoppen sitt romskip var i tillegg utstyrt med et eget utstyrsrom for å ha nødvendige dippedutter inni og en utvendig treningsstol. Det er nemlig ikke så lett å få trent oppi verdensrommet, og om man blir for tjukk så kan det kanskje være vanskelig å komme seg ut av de trange dørene? Disse barna tenker på det meste. 

Vi har også drevet med noen formingsaktiviteter. Både Sandkassa og enkelte på Furutoppen laget seg "herifra til månen" bilder. På Furutoppen laget vi også våre egne planeter. Her kjøpte vi inn rislamper som barna fikk male på med vanlig maling. Etter at planeten var ferdig kunne barnet få bestemme navn på planeten sin selv. Det var noen som ville at planeten skulle hete det samme som dem selv og det var noen som fant på andre navn. Noen av planetene fikk navn som; Luna, Bit, Silias, Soljord og Orion. Fine ble de alle sammen, og de ble brukt til å dekorere avdelingen. 

Mot slutten av temaet skulle vi avslutte det med en tur til månen. For noen kunne dette bli litt ekte, og vi måtte derfor understreke at alt bare var en liten lek og at vi bare skulle late som. Vi laget oss derfor månestøvler på begge avdelinger. Her tok vi gummistøvler som vi pakket inn i aluminiumsfolie. Vi antok at disse ikke kom til å holde særlig lenge, og det hadde vi helt rett i. Det tok kanskje 15 minutter så var de fleste ødelagte, men det var gøy likevel! 

Sandkassa og Furutoppen hadde hver sin fest, men vi tenkte likevel at vi skulle gjøre det ganske likt. I tillegg til at begge avdelinger hadde støvler med folie og en egen rakett så hadde vi også flyvende mat til lunsj. Inne på Sandkassa hadde de både fargerike lapper og frukt som svevde ifra taket. På Furutoppen ble det hengt opp fire lapper (én av hver farge) på en tråd oppi taket. Hvert barn skulle få plukke ned lappene sine selv. De trengte selvfølgelig litt hjelp da det var litt høyt opp, men det gjorde ingenting. Det viktigste var at det gikk an å spise dem. Man skal ikke leke med maten sier dem, men innimellom er det lov for å få det lille ekstra, synes vi. Lappene skulle være fargerike planeter, og det var jo gøy med litt ekstra farge på maten.

Furutoppen startet også festen sin med å se på den ekte månelandingen fra 60-tallet. Det var litt rart at det faktisk hadde skjedd ble vi enige om, og det var også rart at det amerikanske flagget de satte igjen fremdeles står oppå der. Men, det var spennende! Vi hadde også litt ekstra festligheter oppe på dukkerommet, som hadde blitt dekorert med lyslenker og alle planetene vi hadde laget. I tillegg fikk alle barna på seg en romdrakt og en astronauthjelm. Astronauthjelmen lagde vi ved hjelp av en snøscooterhjelm som vi pakket inn i folie.

Etter at temaet om verdensrommet var ferdig har vi nå begynt på et nytt tema. Vi skal ha litt om samer de neste to ukene. Hva vi har gjort rundt dette temaet kommer vi til å gå nærmere inn på neste måned når vi skriver om februar.  

Ettersom vi nå er på grønt nivå igjen er vi veldig glade for at vi får besøk av Hanne Lyng i barnehagen vår igjen! Hun kommer hver tirsdag for å ha språkgrupper og/eller sans-sang samling. Dette er veldig fint for både språkstimulering og stimulering av de ulike sansene. Vi setter stor pris på at hun ønsker å komme til barnehagen vår og ha et opplegg hos oss! Hanne er både på Furutoppen og på Sandkassa, så vi får alle muligheten til å tilbringe litt tid med Hanne igjen fremover.